Pesti folositi in acvaponie

pesti acvaponie

Pestii sunt esentiali in acvaponie, fiind elementul care diferentiaza acvaponia de hidroponie.
Nu toate speciile de pesti sunt potrivite pentru acvaponie.

Candidatii perfecti trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de baza:

  • sa reziste in conditii de aglomerare pe volume mici de apa
  • sa reziste la boli pentru a nu necesita aplicarea de medicamente sau tratamente chimice
  • sa contribuie la generarea eficienta de nutrienti pentru cresterea plantelor din sistemul acvaponic
  • sa poata fi utilizati fie ca pesti de consum, fie ca pesti ornamentali care se pot comercializa

Cei mai populari pesti utilizati in acvaponie

tilapia acvaponie
Tilapia

Tilapia reprezinta cei mai utilizati pesti in acvaponie. Sunt candidatii perfecti in sistemele acvaponice de dimensiuni reduse, cu bazine mici pentru pesti, fiind rezistenti, cu crestere rapida, inmultire rapida, carnea fiind buna pentru consum.
De retinut faptul ca tilapia necesita apa calda (28-30C) pentru o dezvoltare optima, asa ca sunt utili doar in sistemele incalzite.

pastrav acvaponie
Pastravul

In zonele reci pastravul este utilizat in sistemele acvaponice deoarece prefera apa rece, cu temperaturi de 14-15C, curata si bogata in oxigen. In conditiile de temperatura a apei de 14-15C, alegerea plantelor folosite in sistemul acvaponic devine extrem de limitata.

somn acvaponie
Somnul

Somnul reprezinta o alegere buna in sistemele acvaponice are nu au un management riguros in ceea ce priveste gestionarea calitatii apei, somnul fiind un peste extrem de rezistent atat la conditii extreme de calitate a apei, cat si la boli sau paraziti. Pot fi utilizati cu alti pesti de suprafata, avand in vedere ca somnul este un peste care traieste pe fundul bazinului si prefera o densitate redusa a populatiei.

crap acvaponie
Crapul comun

Crapul comun este probabil cel mai intalnit peste crescut in acvacultura din intreaga lume. Tolereaza temperaturi ale apei intre 2C - 34C, fiind extrem de rezistenti, cu o crestere foarte rapida. Se mai numesc si masini pentru amoniac, ceea ce ii face un candidat perfect pentru sistemele acvaponice dotate cu sisteme de filtrare de buna calitate, deoarece se pot obtine cantitati foarte mari de nutrienti pentru plante avand in vedere generarea rapida a unor cantitati mari de amoniac de catre crapi.
Crapul este folosit pentru consum, carnea sa fiind extrem de apreciata.

koi acvaponie
Crapul ornamental - crapul japonez - Koi

Crapul japonez este cel mai apreciat peste ornamental din lume, fiind destinat unui hobby in continua dezvoltare: iazurile ornamentale. Se creste la fel ca si crapul comun, diferenta dintre ei fiind doar la nivel coloristic. Avantajul cresterii crapilor japonezi in sistemele acvaponice, pe langa aportul major de nutrienti pentru plante, din comercializarea crapilor japonezi se pot obtine profituri superioare celor obtinute din pestii de consum.
Daca esti vegetarian si ai un sistem acvaponic pentru producerea hranei de consum propriu, crapii japonezi sunt alegerea perfecta.

Detalii despre crapii japonezi

Proiectam sisteme acvaponice la cerere

bazate pe iazuri cu pesti in sistem recirculant