Sisteme de filtrare pentru acvaponie

In loc de 2 sisteme separate (mecanic si biologic), am conceput un sistem 2-in-1 (mecanic + biologic)

filtru acvaponie

Filtrul implica doua functii:

 • filtrarea mecanica : separarea fluidului de sedimentele organice si anorganice pentru a limpezi apa
 • filtrarea biologica : reprezinta un organism complex si viu, inima filtrului, ce consta in spatii de locuit pentru culturi de bacterii care au rolul de a converti amoniacul (generat de pesti, toxic) in nitrati, mai putin toxici pentru pesti si folositi ca nutrienti pentru legume.

  NH3(amoniac) -> NO2(nitriti) -> NO3(nitrati)
Aceasta chimie arata de fapt legatura directa dintre cantitatea de pesti (generatori de NH3) si necesarul de filtrare, cantitatea de pesti fiind direct proportionala cu capacitate de filtrare necesara pentru a obtine nitratii (NO3) si fosfatii (PO4) ca si nutrienti pentru plantele cultivate prin acvacultura.

filtrare acvaponie

Intrebarile la care trebuie sa raspunda un filtru pentru acvaponie sunt:

 • Ce cantitate de pesti (kg) suporta pentru a genera cat mai multi nitrati si pentru a mentine apa sanatoasa pentru pesti ?
 • Este corelat filtrul cu bazinul pentru pesti folosit in cadrul sistemului acvaponic ?

Am conceput doua variante de sisteme filtrare pentru cele doua tipuri de iazuri/bazine cu pesti utilizate intr-un sistem acvaponic

filtrare sistem acvaponic sisteme filtrare acvaponie

Ca parteneri oficiali Matala in Romania, utilizam filtrarea progresiva:

Matala filtrare progresiva

Alege situatia in care te afli:

(1) Inca proiectez sistemul

Esti norocos !
Ai sansa sa-ti iasa bine din prima incercare!
Te invatam noi

(2) Am un bazin cu sifon

Ai inceput bine !
Hai sa-l si termini cu bine cu filtrarea adecvata!
Te ajutam noi

(3) Am un bazin fara sifon

Esti in cea mai nefericita situatie !
Din fericire avem o solutie si pentru tine
Solutia noastra

Solutia pentru situatiile 1 si 2 :
daca inca proiectezi sistemul acvaponic sau ai deja un bazin de pesti dotat cu sifon

filtru acvaponie

Solutia noastra - filtru acvaponic alimentat gravitational - recomandata pentru cine nu are deja un bazin sau are bazin cu sifon de aspiratie

Proiectarea filtrelor acvaponice pe principiul vaselor comunicante

Acestea se mai numesc si filtre alimentate gravitational si reprezinta modul optim de realizare a unui filtru acvaponic, insa se pot realiza doar daca veti monta un sifon de iaz la baza bazinului, sifon ce va asigura comunicarea dintre bazinul de pesti si filtru.
Orice filtru acvaponic functioneaza prin recircularea apei din bazinul de pesti cu ajutorul unei pompe, trecand apa prin diverse materiale de filtrare care sunt locuite de familii de bacterii ce vor transforma substantele provenite de la pesti in nutrienti pentru plante.
Utilizam placi filtrante cu tehnologia filtrarii progresive (detalii gasiti mai jos) impreuna cu cele mai noi tehnologii din acvacultura moderna. Fiecare proiect acvaponic este unic si necesita o anumita configuratie si dispunere geometrica a mediilor de filtrare in volumul alocat filtrului.

Avantajele acestui concept de filtrare acvaponica prin recirculare fata de filtrele conventionale de pe piata:

 • performanta in filtrare mecanica si biologica net superioara
 • modularitatea permite flexibilitatea de a mari capacitatea sistemului de filtrare in caz de nevoie prin adaugarea de placi de filtrare suplimentare (pe masura ce pestii cresc in greutate capacitatea de filtrare trebuie ajustata corespunzator - la fel in cazul introducerii altor pesti ulterior instalarii filtrului acvaponic)
 • pompa este plasata dupa filtre, va aspira doar apa curata evitand blocarea acesteia
 • filtrul UV (lampa UV) este mult mai eficient pentru ca primeste apa deja curata fiind montat dupa pompa si dupa filtre

Solutii filtrare in cazul proiectelor cu spatiu tehnic limitat

Desi tehnologia de filtrarea progresiva a placilor filtrante acopera ambele zone de filtrare (mecanica si biologica), sunt situatii in care limitarile impuse de spatiul proiectului ne obliga sa suplimentam filtrarea mecanica si biologica prin utilizarea unor solutii dedicate 100% acestor tipuri de filtrari.
In aceste cazuri conceptul nostru de filtrare progresiva poate fi utilizat in combinatie cu un prefiltru si/sau cu un modul de filtrare biologica de mare putere.
filtrare sistem acvaponic In aceste situatii utilizam ca prefiltrare un filtru tambur (drumfilter de la FILTREAU, ai carui parteneri suntem pentru Romania) inaintea zonei de filtrare progresiva pentru a o degreva de o parte din sarcina filtrarii mecanice.
Un filtru tambur actioneaza mecanic prin retinerea intr-un tambur rotativ a unei mari parti din materialele in suspensie din apa. Cand sita tamburului nu mai permite trecerea apei, un senzor actioneaza un jet de apa care curata automat sita tamburului in timp ce acesta se roteste.
Un filtru tambur nu se foloseste niciodata singur intr-o sarcina de filtrare a unui bazin cu pesti din simplul motiv ca nu realizeaza sub nicio forma filtrarea biologica.

filtrare acvaponica

De asemenea, filtrarea biologica realizata de filtrarea progresiva se poate suplimenta cu un modul de filtrare biologica utilizand cele mai eficiente medii strict pentru filtrarea biologica de la LEVAPOR, ai carui parteneri suntem.
Acesti "biscuiti" cu dimensiunile 20mm x 20mm x 7mm sunt inveliti in carbon activ fiind un mediu ideal pentru filtrarea biologica datorita combinatiei dintre geometria acestora, materialul utilizat si invelisul de carbonul activ.
Solutia Levapor este folosita exclusiv pentru filtrarea biologica, fiind necesara utilizarea ei impreuna cu o solutie de filtrare mecanica.
Ca sa va faceti o idee despre eficienta acestui produs, imaginati-va ca 1 metru cub format din acesti biscuiti permite cresterea a 2-5 tone peste in regim super intensiv in functie de hranire.

filtrare sistem acvaponic

Prin aceasta abordare practic adaugam niste steroizi conceptului nostru de filtrare progresiva in proiectele unde ne confruntam cu limitari de spatiu tehnic.
Solutia optima pentru sistemul de filtrare acvaponic al dumnevoastra o vom agrea impreuna in functie de particularitatile proiectului acvaponic.
Necesarul placilor de filtrare se stabileste functie de biomasa (cantitatea totala de pesti), cantitatea de hrana furnizata zilnic, proteina din hrana administrata si solutia de oxigenare a iazului.
Sistemul de filtrare se construieste direct la locatia sistemului acavponic dupa o proiectare prealabila.

Solutia pentru situatia 3 :
ai deja bazin si nu l-ai dotat cu sifon de aspiratie

filtrare pesti acvaponie

Pentru aceasta situatie (3) recomandam:

Filtrul gravitational (alimentat prin pompare, insa cu scurgere gravitationala) pentru acvaponie TANUKI - recomandat pentru cine are un bazin fara sifon

filtru acvaponie

filtru acvaponic

Filtrul acvaponic gravitational, TANUKI, fabricat in Romania, de catre noi, dupa o concept propriu

Filtrul acvaponic TANUKI conceput si realizat de catre noi concretizeaza expertiza noastra de 19 ani in cresterea pestilor in bazine dotate cu sisteme de recirculare.
Am testat cam toate filtrele de pe piata si pana la urma, dezamagiti, am constatat ca daca vrei un produs bun, fa-l tu insuti.
Pe scurt, am fost "fortati" sa inovam ! Filtrul pe care vi-l propunem este unul gravitational (adica presupune pomparea apei in el, pompa fiind in bazinul cu pesti, apa trece prin mediile de filtrare si ajunge la plantele din sistemul acvaponic prin gravitatie ducand cu ea nutrientii necesari) si se preteaza bazinelor neprevazute cu sifon de aspiratie.
Ti-l livram deja construit, gata de montaj, ajustat pentru a face fata proiectului tau acvaponic !

Caracteristicile filtrului nostru pentru proiectul tau acvaponic :

 • Utilizeaza conceptul unic de filtrare progresiva al mediilor de filtrare folosite
 • Este un filtru gravitational deoarece apa curge din el gravitational, el fiind alimentat prin pompare, pompa fiind amplasata in bazinul cu pesti
 • Nu este un filtru de serie ! Tipul placilor de filtrare furnizate, evacuarea, admisia se vor particulariza la conditiile iazului tau pentru o filtrare optima
 • Designul filtrului de iaz faciliteaza dezvoltarea bacteriilor si organismelor planctonice ce vor coloniza diferite sectiuni ale filtrului
 • Placile de filtrare rezista o viata, nu necesita inlocuire
 • Prin curgerea laminara filtrul va retine mai multa mizerie fara a se bloca chiar si la debite mari
 • Intretinere usoara (se curata in 4 minute prin actionarea robinetului inclus)
 • Design modular pentru extindere ulterioara
 • Design placut - il personalizam functie de peisajul din jurul sistemului tau acvaponic
 • Filtreaza optim bazine din sisteme acvaponice cu 100 kg pesti, insa se pot inseria pentru o cantitate mai mare de pesti / necesar productie legume prin acvaponie
 • Putem livra filtrul si in configuratie completa (aerator, pompa recirculare, lampa UV - toate corelate cu sistemul tau acvaponic)
 • Nefiind unul de serie, filtrul acvaponic si pretul se pot adapta in functie de proiectul tau

Model Pesti Volum Pret
F 180 50 kg 180 l 583 EUR
F 360 100 kg 360 l 833 EUR

preturile includ TVA

De ce solutiile noastre de filtrare fac diferenta ?
Pentru ca utilizam medii de filtrare progresiva intr-un design unic conceptie proprie


Filtrarea progresiva mecanica si biologica a iazurilor

filtrare biologica acvaponie

Va propunem Matala, cele mai avansate medii de filtrare combinate (mecanice si biologice) dedicate adevaratilor entuziasti in cresterea crapilor japonezi. Structura tridimensionala, rigida (nu sunt bureti, sunt structuri rigide !), aerobica, conduce la rezultate exceptionale in filtrarea iazurilor cu crapi japonezi, generand o apa filtrata corespunzator cu un efort minim de curatare a sistemului de filtrare. Este o solutie simpla, modulara care functioneaza ireprosabil cu o proiectare adecvata.

filtre apa acvaponie

Pentru o usurinta a intelegerii acestor filtre, ne vom referi la acestea prin intermediul culorilor. Aceste placi de filtrare sunt de 5 tipuri: Negru, Verde, Albastru, Gri, Rosu. Densitatea creste de la Negru la Rosu (placa de filtrare neagra este cea mai putin densa iar cea rosie este cea mai densa). Aceste densitati diferite permit asezarea placilor in secvente sau in grupuri de acelasi tip pentru a realiza o filtrare eficienta a apei din iaz. Acesta abordare de filtrare progresiva este un avantaj unic al acestor medii de filtrare. Secretul il reprezinta si identificarea corecta a numarului de placi din fiecare culoare. Nici un alt material existent nu atinge aceasta performanta daca se si proiecteaza corect dispunerea lor. Practic, aceste placi filtreaza apa mecanic intr-un mod progresiv prin separarea particulelor mari fata de particulele mici aflate in suspensie in apa mentinand o buna oxigenare a apei in interiorul lor si un debit constant pe toata suprafata de contact cu apa. Spre deosebire de alte medii de filtrare (bureti etc) aceste placi sunt rigide ceea ce permite montarea lor pe verticala.

Avantaje:

filtrare bazin acvaponic
 • 5 densitati diferite ce permit o filtrare progresiva mecanica si biologica
 • volum mare de spatiu liber in structura ce permite o distributie uniforma a debitului apei prin filtru iaz
 • tesatura rigida din fibre creaza micro turbulente si curgere tridimenionala
 • curatare usoara prin clatire sau curgere inversa; nu necesita scoaterea placilor odata montate
 • placile sunt rigide si se pot monta vertical sau orizontal
 • se pot taia usor cu un cutit sau un fierastrau
 • durabile, practic nu se poate deteriora
 • excelent raport suprafata/volum ce permite un mediu ideal pentru bacteriile de nitrificatie
 • spatiile largi din structura maresc zona de contact si crestere a bacteriilor de nitrificatie

Dezavantajele unui filtru conventional bazat pe bureti :

 • a nu se intelege ca toate filtrele disponibile pe piata sunt de proasta calitate. Orice filtru filtreaza intr-o oarecare masura apa. Solutia pe care o alegeti depinde de pretentiile fiecaruia fata de claritatea, de calitatea apei din iaz si de efortul depus pentru a curata filtrul
 • un filtru prefabricat de serie contine o cutie in care se gasesc deseori bureti. Structura geometrica a buretelui duce la blocarea filtrului si necesita o curatire frecventa ceea ce destabilizeaza mediul biologic din filtru
 • la o analiza atenta a acestor filtre conventionale bazate pe bureti, desi mediul de filtrare este cel important, pretul acestora se reflecta mai mult in cutie decat in capacitatea de filtrare
 • un sistem de filtrare apa iaz prefabricat, de serie, este limitat la o biomasa (cantitatea totala de pesti). Biomasa creste odata cu cresterea pestilor ceea ce atrage dupa sine achizitionarea de cutii de filtrare suplimentare deoarece nu puteti adauga medii noi de filtrare in cutia existenta. Placile de filtrare propuse de catre noi permit adaugarea de placi cu densitati diferite in functie de evolutia biomasei.

Caracteristicile placilor de filtrare Matala

filtru sistem acvaponic pesti

Placa de culoare neagra - densitate mica - incetineste si retine particulele foarte mari din apa

 • suprafata specifica pentru bacteriile de nitrificatie: 190mp/mc
 • dimensiuni (L*l*h): 60cm x 50cm x 4cm, 120cm x 100cm x 4cm. Alte dimensiuni disponibile la cerere.

filtru pesti acvaponie

Placa de culoare verde - densitate medie - incetineste si retine particulele de dimensiuni medii

 • suprafata specifica pentru bacteriile de nitrificatie: 290mp/mc
 • dimensiuni (L*l*h): 60cm x 50cm x 4cm, 120cm x 100cm x 4cm. Alte dimensiuni disponibile la cerere.

filtre acvaponie pesti

Placa de culoare albastra - densitate mare - incetineste si retine particulele mici mentinand in acelasi timp un debit adecvat al apei prin filtru

 • suprafata specifica pentru bacteriile de nitrificatie: 365mp/mc
 • dimensiuni (L*l*h): 60cm x 50cm x 4cm, 120cm x 100cm x 4cm. Alte dimensiuni disponibile la cerere.

filtru apa acvaponie

Placa de culoare gri - densitate foarte mare - incetineste si retine particulele foarte mici

 • suprafata specifica pentru bacteriile de nitrificatie: 460mp/mc
 • dimensiuni (L*l*h): 60cm x 50cm x 4cm, 120cm x 100cm x 4cm. Alte dimensiuni disponibile la cerere.

bacterii filtrare

Placa de culoare rosie - densitate foarte mare - incetineste si retine particulele extrem de mici

 • suprafata specifica pentru bacteriile de nitrificatie: 500mp/mc
 • dimensiuni (L*l*h): 60cm x 50cm x 4cm, 120cm x 100cm x 4cm. Alte dimensiuni disponibile la cerere.

Hrana pentru pesti sau echipamente pentru acvaponie ?

iti furnizam doar ceea ce folosim si noi

crapi koi vanzare